Blog Proef de kleur van peated eikenhout

Henk Voorderhaak

Henk Voorderhaak

Eigenaar/adviseur

Kun je de kleur van hout proeven? Wel als je hem voorstelt als een knapperig haardvuur waar je je aan warmt met een glas goede Schotse whisky in je hand. Of als de smaak van donkere pure chocolade, smeltend op je tong. Dat is de intense kleur van ‘peated’ eikenhout. Een kleur die zich eigenlijk niet op een andere manier laat omschrijven. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Eikenhout, whisky en turf

Op het Schotse eiland Islay wordt al sinds mensenheugenis turf gewonnen om huizen te verwarmen, te koken en om whisky mee te stoken. Volgens eeuwenoud recept wordt de gerst voor een goede whisky gedroogd met turfrook. De kleur en de geur van de turf (in het Engels peat) trekt in de gerst en geeft zo de whisky zijn aparte doorrookte smaak. De whisky wordt opgeslagen in eikenhouten vaten om te rijpen. Whisky, eikenhout en turf zijn daardoor onlosmakelijk met elkaar verbonden. De karaktervolle diepbruine kleur van verouderd eiken lijkt op de kleur van turf. Vandaar dat we deze kleur ‘peat’ of ‘turf’ zijn gaan noemen.

Doorleefd hout

We houden van hout met een doorleefde authentieke uitstraling. Vintage is dé trend en het liefst zouden we voor elk project oud hout gebruiken. Maar dat is niet altijd in voldoende mate aanwezig. Soms is de juiste tint niet te vinden of klopt het formaat niet. Dan biedt verouderd hout de oplossing. Bij Elder Oak hebben we een procedé zonder chemicaliën ontwikkeld, waardoor we eikenhout de natuurlijke uitstraling van hout geven wat al vele jaren oud is. We kunnen voor verschillende patina zorgen; licht, medium of donker, afhankelijk van de duur van het proces. De donkere grijsbruine variant lijkt aan de buitenkant op turf, daarom noemen we die peat. Het verouderingsprocedé dringt door tot in de kern van het hout. Hier kleurt het hout nog donkerder. Peated eikenhout is aan de binnenkant prachtig donker als pure chocolade.

Eindeloos combineren

Door zijn tijdloze karakter is verouderd eikenhout overal toepasbaar. De warme uitstraling van eiken kan prima gecombineerd worden met een strak modern of licht interieur. Meubels in de kleur peat passen ook goed in een meer klassieke omgeving. Bij Elder Oak hebben we een ruime keuze aan eikenhout voor tafelbladen en meubels, parketvloeren, kastenwanden, trapdelen en deuren. Ben je geïnteresseerd in verouderd eiken of heb je vragen over de specifieke peat-kleur naar aanleiding van deze blog? Stel dan je vraag via het contactformulier of bel direct 06-53155877. Ik vertel je er graag nóg meer over.